Terug naar overzicht
DRUKKERIJ VAN DER POORTEN WORDT 100% KLIMAATNEUTRAAL

Het Nieuwsblad: Leuvense drukkerij wordt 100 procent klimaatneutraal (25/11/2015 om 12:46 door hsb).
​http://www.nieuwsblad.be/cnt/blhsm_01988803

LEUVEN - Drukkerij Van der Poorten, gelegen langs de Diestsesteenweg in Kessel-Lo, wordt 100 procent klimaatneutraal. De drukkerij is al langer milieubewust bezig, maar gaat nu dus echt tot het uiterste.

"Drukkerijen worden over het algemeen ervaren als milieuonvriendelijk", klinkt het bij Van der Poorten. "Wij bewijzen nu het tegendeel.  Enerzijds staan de daken van dit bedrijf vol zonnepanelen en komt alle overige stroom eveneens uit hernieuwbare bronnen. Verder staan er elektrische auto’s in het wagenpark en wordt al wat mogelijk is gerecycleerd. Anderzijdsnamen we een gespecialiseerde firma onder de arm om aan de hand van de boekhouding de CO2-uitstoot in kaart te brengen."  

Toen de resterende uitstoot eenmaal bekend was, heeft de drukkerij beslist om het laatste stukje uitstoot te compenseren, zodat ze nu kunnen uitpakken met 100 procent klimaatneutraliteit.

Heel concreet heeft de drukkerij beslist om het Paragdigm project in Kenia te steunen. Door de financiële steun die Drukkerij Van der Poorten verleent aan dit project, worden gezinnen in Kenia voorzien van kleine kookstoofjes zodat men daar niet langer op open vuur moet koken, wat immers bijzonder milieuvervuilend is. Die kookstoofjes zijn trouwens ook goed voor de gezondheid van de Kenianen, want de rook die elke dag vrijkomt door te koken op open vuur is het equivalent van 40 sigaretten per dag.

Drukkerij Van der Poorten vond het opportuun om net dat project te steunen omdat dit project te maken heeft met hout, de basisgrondstof van papier. "We willen ons hiermee geen 'groen geweten' afkopen", benadrukt Filip Van Wezemael, bestuurder bij Drukkerij Van der Poorten. “Dit was nu eenmaal nodig om onszelf 100 procent klimaatneutraal te kunnen noemen. Maar we blijven weloverwogen investeren om onze resterende CO2-uitstoot blijvend te reduceren. En heel belangrijk, dit alles zonder extra kosten voor onze klanten."

Er staan nog verschillende projecten op stapel zoals het efficiënter omgaan met de basisgrondstof papier, het vervangen van klassieke verlichting door LED-verlichting en het verder vergroenen van het wagenpark.