Terug naar overzicht
DRUKKERIJ VAN DER POORTEN VERKOZEN TOT KLIMAATAMBASSADEUR 2020

Drukkerij Van der Poorten mag zich voortaan miK Klimaatambassadeur 2020 noemen.  Een online stemcampagne - met recordaantal uitgebrachte stemmen - bepaalde samen met de expertenstem van de jury (bestaande uit leden van miK - milieu-infopunt voor de kmo - en de provincie Vlaams-Brabant) de winnaar.

Met een ontstaansgeschiedenis die meer dan 70 jaar en drie generaties beslaat, is familiebedrijf Van der Poorten een gevestigde waarde in de grafische sector. Al sinds 2015 doet de drukkerij dat volledig klimaatneutraal. Een keuze waarmee ze een voorbeeld willen geven, aldus medebestuurder Filip Van Wezemael: “Als vader van een groot gezin wil ik een propere planeet kunnen doorgeven aan de volgende generaties. Door jaarlijks onze ecologische voetafdruk te berekenen en de overtollige CO2 te compenseren kunnen we drukwerk produceren zonder negatieve impact op het klimaat.”

Maar daar stopt het niet, want compenseren is één ding, het is ook zaak die nodige compensaties te verkleinen. “Drukken doen we op papier afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en met plantaardige inkten”, legt Van Wezemael uit. “Dankzij de 1396 zonnepanelen op ons dak werken we bovendien met 100% groene energie. Verder is papierafval onvermijdelijk in onze branche, dus herleiden we dat tot een minimum door digitaal te printen voor kleine oplages. Op vlak van circulariteit laten we onze aluminium offset-platen recycleren tot nieuwe drukplaten.”

Naast deze duidelijke inspanningen voor klimaat en milieu, heeft het familiebedrijf ook aandacht voor de sociale aspecten van duurzaamheid. Zo ondersteunen ze Eritrese huishoudens via het Paradigm project en zetten ook lokaal hun schouders onder duurzame initiatieven zoals Leuven 2030.

Drukkerij Van der Poorten is het zevende bedrijf dat de titel van Klimaatambassadeur mag dragen. Met dit initiatief wil men het belang van klimaatvriendelijk en duurzaam ondernemen onderlijnen en Vlaams-Brabantse bedrijven die hier een voortrekkersrol in spelen, in de kijker zetten.

Als Klimaatambassadeur wil Drukkerij Van der Poorten een inspiratie zijn voor andere ondernemingen in de regio én zelf blijven timmeren aan een klimaat-neutrale toekomst.

Voor meer info: 

Filip van Wezemael, filip@vanderpoorten.be, GSM: +32  (0)490 11 50 10