Van handelsdrukkerij tot allround drukexpert

Bescheiden begin


In 1949 richt Frans Van der Poorten drukkerij Van der Poorten op, dat gevestigd is in een kelderkeuken in hartje Leuven. De draaiorgelachtige handpers hiernaast is de eerste grote investering van de handelsdrukkerij.

 

 

 

Van Leuven naar Kessel-Lo

In 1952 verhuist de drukkerij naar de Leuvensestraat in Kessel-Lo. Het blijft een typische handelsdrukkerij met een winkel voor  kerstkaarten en ander commercieel drukwerk.

 

 

Frans verhuist zijn drukkerij in 1956 naar de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. Aanvankelijk in het oude atelier, maar erna in deze charmante nieuwbouw (1970), waar nu uitgeverij Van Halewijck is gevestigd.

 

 

 

 

Tijd voor vernieuwing

Maar ook de nieuwbouw is al snel te klein, en in 1973 verhuist de handelsdrukkerij naar een industriezone in dezelfde straat. In 1977 bouwen we een papiermagazijn bij en in 1981 vergroten we de burelen. Intussen zijn de zware, loden letters vervangen door de eerste computerzetsystemen en filmbelichters. Rond deze tijd doet ook het nieuwe offset drukprocédé zijn intrede in de drukkerij.

 

 

Expansiedrang

In 1988 staat er weer een grote investering op het programma wanneer we de 2-kleurenpersen vervangen door de eerste 4- kleurenpers. Eind jaren ‘80 zijn ook deze gebouwen te klein geworden om papier, computers, drukpersen en afwerkingsmachines  een plaats te geven. We richten op het terrein achter de bestaande drukkerij een nieuw bedrijfsgebouw op om het stijgend  aantal opdrachten beter te stroomlijnen en de leveringstermijnen sterk te reduceren.

 

Klaar voor het millennium

De digitalisering zet zich verder in de grafische sector. We vervangen manuele filmmontage door een computergestuurd impositiesysteem en een CTP-belichter. Dankzij deze Computer to Plate-belichter zijn films zijn voortaan overbodig. In 2005 voegen we voor het eerst een 8-kleurenpers toe aan het machinepark.

 

 

 

Focus op het milieu

In 2011 installeren we 1396 photovoltaïsche zonnepanelen op het dak van de drukkerij, zodat we op een ecologisch verantwoorde manier elektriciteit kunnen opwekken. Maar ook op vele andere vlakken investeren we in ecologisch drukken.

 

 

Leer ons beter kennen

Wilt u meer weten over onze groei van kleine handelsdrukkerij naar vakkundig familiebedrijf? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij beantwoorden al uw vragen. Of breng eens een bezoek aan onze drukkerij; zo kunt u ons bedrijf met eigen ogen ontdekken.

Drukkerij Van der Poorten n.v.
Diestsesteenweg 624
3010  Leuven